Mama On-Line Strona Główna Mama On-Line
Witamy na forum dla mam i ich pociech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Na temat ochrony zdjęć
Autor Wiadomość
Domi 
Administrator
MaMaZu :-))

Wysłany: Pią Lut 17, 2006 22:21   Na temat ochrony zdjęć

Ze względu na to, że ostatnio coraz częściej zdarzają się przypadki kradzieży zdjęć dzieci uważamy, że powinniśmy temu przeciwdziałać. Na pewno każda/każdy z nas jest zainteresowany tym faktem osobiście. Chciałabym tutaj rozpocząć dyskusję na temat możliwości ochrony przed takim doświadczeniem. Czekamy na wasze propozycje oraz wyrażenie swojego zdania w tej kwestii.

Ja mam taką propozycję:

- Na pewno mało chodliwe będą zdjęcia, na których zostanie umieszczony jakiś napis (nick, imię dziecka, adres strony czy też cokolwiek innego) - możliwe blisko twarzy dziecka, czy innego "strategicznego" dla zdjęcia obiektu (żeby nie można było wyciąć ze zdjęcia kadru).
Możecie to robić same, albo - dla tych, które nie umieją - mogę ja te napisy dodawać. To powinno zdać egzamin, bo chociaż wyretuszowanie zdjęcia tak, żeby nie było napisu jest możliwe, jest jednak trudne i myślę, że skutecznie zniechęci złodziei zdjęć, którzy będą woleli poszukać łatwiejszego łupu.

- Jeżeli któraś z Was zauważy gdzieś zdjęcie, co do którego ma podejrzenia, że jest ukradzione innej mamie, niech da znać albo tej mamie, albo niech napisze do nas. My z racji funkcji czytamy większość postów na forum i dość łatwo jest nam zauważyć, czyje to może być dziecko, jeżeli ta osoba pisze na forum tutaj.

- Poza tym zastanawiam się, co myślicie na temat rezygnacji ze zdjęć w podpisach i postach, a korzystanie wyłącznie z galerii zdjęć, która jest niewidoczna dla niezarejestrowanego użytkownika? Może to być mniej wygodne, ale bezpieczniejsze.Mam też propozycję dodatkowego zabezpieczenia, ale o tym w innym poście (z ankietą)

Ostatnio zmieniony przez Domi Pon Cze 11, 2007 23:08, w całości zmieniany 1 raz  

Leedsana 
Moderator

Wysłany: Sob Lut 18, 2006 08:38   

oczywiscie nie wstawianie zdjec byloby najlepszym zabezpieczeniem, ale wtedy na forum byloby strasznie smutno... dlatego tez, moim zdaniem bardzo dobrym pomyslem jest zdjecie z podpisem.. o ile ktos go umie zrobic :oops: ..

pozdr,
l

lolka80 
VIP

Wysłany: Sob Lut 18, 2006 10:03   

Dziewczyny wstrząsnęła nami strasznie ta informacja :evil: Widać psycholi nie brakuje w sieci. Poruszyłyśmy wczoraj na naszym wrzesniowym wątku ten problem i postanowiłyśmy za rada Dominiki podpisywać swoje zjęcia koło buźki.

Cytat:
dlatego tez, moim zdaniem bardzo dobrym pomyslem jest zdjecie z podpisem.. o ile ktos go umie zrobic ..

Myślę Leedsana, że na każdym wątku znajdzie sie choć jedna osoba, która to potrafi :D Jest to trochę uciążliwe, ale musimy chronić razem nasze "wspólne" dzieci i przeciwdziałać takiemu wykroczeniu.

Na naszym wątku zadeklarowałam się ja :D

Ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy nie dałoby rady utworzyć tu takiej opcji żebyśmy na MOL mogły zakładać sobie albumy? a nie po całej sieci?I zeby zamknąć ten wątek tylko dla uzytkowników (aktywnych)?

"Nie wiedziałam ile miłości może pomieścić me serce...dopóki ktoś nie nazwał mnie MAMA"

Domi 
Administrator

Wysłany: Sob Lut 18, 2006 23:25   

Przykro mi, ale na MOL nie da rady zakładać albumów - każde wyświetlenie zdjęcia powoduje naliczenie transferu na serwerze, gdzie to zdjęcie się znajduje, a transfer miesięczny jest ograniczony i chociaż wykupiłam najwyższą ofertę w firmie hostingowej, obawiam się, że szybko by go zabrakło :) Dlatego zdjęcia są linkowane z innych serwerów.
Co do napisów, to jeżeli ktoś ma z tym problem, niech przyśle zdjęcie do mnie i ja wstawię tekst. Jak uporam się już z ogólnym działaniem forum, napiszę instrukcję, jak to zrobić w paincie, krok po kroku.
Wątek galerii zdjęć jest zamknięty i niewidoczny dla użytkowników niezarejestrowanych - to znaczy, że nie będąc zalogowanym nie widzi się w ogóle istnienia tego kącika. Stąd moja propozycja, żeby tylko tam zamieszczać zdjęcia - zawsze będzie bezpieczniej.

wadera 
Moderator

Wysłany: Nie Lut 19, 2006 12:43   Re: Na temat ochrony zdjęć

Ja jestem jak najbardziej za. A może ktoś inny mógłby wyręczyć (bardzo zapracowaną i tak) Dominikkę i napisac taką instrukcję? Ja nie mam Paint'a, a w Corelu jeszcze nie próbowałam, ale się za to wezmę. Jak już rozgryzę - napisze tutaj. Wydaje mi się, że to lepsze niż przesyłanie zdjęć do kogoś kto potrafi to robić. Zawsze jakaś dodatkowa umiejętność - może się do rpacy przyda, czy cuś?
Co Wy na to?

Miśka74 
VIP

Wysłany: Nie Lut 19, 2006 19:33   

wiecie co, ja tak sobie myślę, ze w sumie jak ktoś jest takim psycholem, że kradnie zdjęcia cudzych dzieci, to równie dobrze może powiedzieć, że nazywa się właśnie tak jak jest podpisane(aaale zagmatwałam)

Domi 
Administrator

Wysłany: Nie Lut 19, 2006 20:12   

Miśka74 napisał/a:
wiecie co, ja tak sobie myślę, ze w sumie jak ktoś jest takim psycholem, że kradnie zdjęcia cudzych dzieci, to równie dobrze może powiedzieć, że nazywa się właśnie tak jak jest podpisane(aaale zagmatwałam)

Ale jeżeli jest na zdjęciu adres naszego forum (czy też innego, na którym dana mama bywa), to mogą łatwiej zdemaskować go inni użytkownicy forum, na którym ta osoba będzie chciała się pod nas podszyć.

lolka80 
VIP

Wysłany: Nie Lut 19, 2006 20:19   

Bardzo proszę:

Wstawianie tekstu na zdjęcie w programie PSP 7 i 8

1. otwórz zdjecie ,z paska na górze kliknij Layers -New raster Layer i kliknij ok gdy pokarze sie okienko
2. na pasku z ustawieniami zaznacz :selection ,wybrana czcionke i rozmiar , stroke na 0,0. Gdy klikasz na obrazek pojawia sie okienko tam wpisujesz Kuba i klikasz apply .Pojawi Ci sie napis jako samo zaznaczenie
3.Klikasz na Flood Fill tool i wybierasz kolor .
4 klikasz selection na górze i wybierasz selection none i wtedy znika ci zaznaczenie i zostaje sam napis.
Jak chcesz miec fajniejsze czcionki to musisz je sciagnac do dowolnego folderu na komputerze potem rozpakowac i wkleic do folderu czcionki .Taki folder powinnas miec na komputerze w panelu sterowania .

Wstawianie tekstu na zdjęcie w programie Adopte Photoshop

1. Otwórz zdjęcie
2. Na pasku po lewej stronie w narzędziach klikamy na ikonke T
3. Następnie trzymając lewy przycisk myszy klikamy na zdjęcie i ciągniemy rameczkę
4. Na początku tej rameczki mamy kursor i piszemy tekst, który chcemy umieścić na zdjęciu
5. Jeśli chcemy zmienić kolor, czcionkę lub wielkość liter - zaznaczamy napis i klikamy na wybraną opcję w pasku na górze. (Jeśli cały czas będziecie miały zaznaczone T to ten pasek zobaczycie)
6. Jeśli będziecie chciały przesunąć napis w inne miejsce na zdjęciu, klikacie na przycisk po lewej stronie na pasku narzęci - pierwszy przycisk w drugiej kolumnie pzredstawiający strzałke z krzyżykim

I gotowe. Powodzenia. Mam nadzieję, że komuś pomogłam.

Cytat:

Miśka myślę, że na taki debilizm już nie poradzimy :wink: Musiały byśmy się w ogóle odciąć od netu i zamknąć się w 4 ścianach :(

"Nie wiedziałam ile miłości może pomieścić me serce...dopóki ktoś nie nazwał mnie MAMA"

wadera 
Moderator

Wysłany: Pon Lut 20, 2006 00:13   

Super, wielkie dzięki za te instrukcje!

wadera 
Moderator

Wysłany: Pon Lut 20, 2006 00:17   

Miśka74 napisał/a:

No tak, ale łatwo odpadnie mozliwość lączenia zdjęć kilku dzieci razem w jednej zmyslonej historii, a takie rzeczy też miały miejsce :(
Wszytskiego na pewno nie przewidzimy i nie zapobiegniemy - ale ja samochód zamykam jak z niego wychodzę, mimo świadomości tego, że wiekszość złodziei poradzi sobie z zamkiem w kilkanaście sekund. A nuż trafię na takiego złodzieja, co nie da rady?

lolka80 
VIP

Wysłany: Pon Lut 20, 2006 09:41   

wadera napisał/a:
Miśka74 napisał/a:

No tak, ale łatwo odpadnie mozliwość lączenia zdjęć kilku dzieci razem w jednej zmyslonej historii, a takie rzeczy też miały miejsce :(
Wszytskiego na pewno nie przewidzimy i nie zapobiegniemy - ale ja samochód zamykam jak z niego wychodzę, mimo świadomości tego, że wiekszość złodziei poradzi sobie z zamkiem w kilkanaście sekund. A nuż trafię na takiego złodzieja, co nie da rady?

;D ;D ;D

Życzę lekkiej i szczęśliwej ciąży. Mam sentyment do września bo sama jestem zeszłoroczną wrześniówką. Zresztą widzę, że ty też. Oba dzieciaczki wrześniowe :D :D :D

wadera 
Moderator

Wysłany: Pon Lut 20, 2006 20:08   

lolka80 napisał/a:

Życzę lekkiej i szczęśliwej ciąży. Mam sentyment do września bo sama jestem zeszłoroczną wrześniówką. Zresztą widzę, że ty też. Oba dzieciaczki wrześniowe :D :D :D

Dziękuję ślicznie - nam się marzył drugi Wrześniaczek - i udało się :P
Fajne te wrześniowe maluchy, ale charrrakterne!

AnonimowaMama :)
Noworodek

Wysłany: Pon Lut 20, 2006 22:17   

nie było mnie trochę a tu blogi które czytałam na hasło ... i ogólnie po prostu SZOK - przyznam ze troche spanikowalam ... (to byl jedyny powod dla ktorego nie zalozylam i nie zaloze bloga) strach sie bac ... moze troche przesadzilam ale podmienilam fotki mojej Pyski ! -> tutaj, jesli bylaby potrzebna pomoc w podpisywaniu fotek to sluze pomocna dlonia - a raczej myszka :) .

wadera 
Moderator

Wysłany: Nie Lut 26, 2006 22:59   Re: Na temat ochrony zdjęć

WSTAWIANIE TEKSTU W CORELU

1. otwieramy zdjęcie
2. z Przybornika wybieramy ikonkę tekstu (duża literka A)
3. na pasku właściwości wybieramy w odpowiednich oknach czcionkę, wielkość i kolor liter
4. klikamy na obrazku w miejscu, gdzie ma się zaczynac tekst
5. piszemy co chcemy
6. klikamy w dowolnym miejscu na obrazku, żeby zamknąc okno tekstowe
7. zapisujemy obrazek z tekstem

UWAGA! Gdyby obrazek nie chciał się zapisać jako jpg, to najpier z Menu wybieramy OBIEKT, a następnie POَCZ --> Połącz obiekty z tłem

Odpowiedz do tematu